blog . funkt
блог за архитектура, дизайн, добри идеи
web development: www.mmwebworks.com ; W3C Valid

abitare „talks“ или имаме ли нужда от музеи

От Вальо :)

Защо нашите музеи и галерии не се посещават? Какво ще бъде музей на Съвременното изкуство? Теми висящи от много време, даващи началото на дълга дискусия “Какво са Арт пространствата?” и как могат да се дефинират в различните среди.

Китай е условие, еволюиращо, експериментиращо и все пак до някаква степен споделящо тоталитарно минало близко до нашето. Изкуството от последните трийсетина години обаче е анти-пропагандно и цели да върне хората към техните лични нужди без намеса на идеологията. Така са се оформили зони центрове на изкуството в най-големите градове със свой собствен характер и идентичност. В днешно време китайските артисти са разбили тоталитарните порядки и са поели инициативата в свои ръце като съвременните пространства за изкуство са инициатива на отделни артисти или цели общности. Определението “жив музей” беше използвано неколкократно за непрекъснато променящо се градско пространство, в което всеки може да намери нещо за себе си.

Dafen art museum, China

Dafen-Art-Museum06

Давид Каскаро разказа за Пале де Токио, едно от най-алтернативните места в Париж, което подслонява съвременното, развиващо се в момента изкуство. Подхода на Лакатон и Васал, които не са музейни специалисти, е за регенерация на старата индустриална сграда, без да променят характера, работейки на нисък бюджет. Стратегията е базирана на няколко ясни правила. Първо, пространството е приспособено за временни изложби на съвременни автори, които сами шейпват средата в зависимост от конкретната инсталация. Второ, архитектура без стени, която променя вида си няколко пъти на ден. Идеята идва от всекидневната еволюция на площада Джама ел Фна в Маракеш, пространството преминава от пазар през деня, през място за хранене вечер и представление и музика по-късно. Третото правило е ролята на сградата на дом, самите архитекти живеят в сградата в процеса на реновиране. Бюджета на проекта е нисък, свободната програма в дъното на успеха.

Jemaa el fna, Marakesh – ден/нощ

jemaa-el-fna

palais de Tokyo, ден/нощ

palais-de-Tokyo

Жан Нувел официално беше кулминация на събитието, чиято главна тема беше каква е модерната интерпретация на музейните пространства. Истина е, че проектите на Нувел биха изглеждали странно в нашата среда, но в крайна сметка всеки съвременен музей показва позицията на хората.

Като резултат: с много труд, стратегия и желание и ние някой ден може да си представим адекватно пространство за съвременно изкуство.

One Response to “abitare „talks“ или имаме ли нужда от музеи”

  1. лейка пейка :

    Здравейте, с усмивка и удоволствие Ви съобщавам, че номинирах чудесния ви блог за наградата “The Sunshine Award”! Подробности тук:
    http://www.leikapeika.org/eto-ia-i-purvata-ni-nagrada

Leave a Reply