blog . funkt
блог за архитектура, дизайн, добри идеи
web development: www.mmwebworks.com ; W3C Valid

град – градина от Ге – Три

това го бях забравила…

(цензурирана картинка 1)

Ние (или по-точно аз) четем Строителството и Градът. Сумати полезни неща оттам сме научили. Днес се зачетох наистина внимателно в текста. Става дума за единия БГ проект за вторичен правителствен център. Нека ви цитирам статията…

…Нова жизнерадостна пластична архитектура с много енергетика и нов мащаб, съответства на високите национални и международни функции на новото сити.
…Пространствата между архитектурните тела са зелени площи с трева, цветя, фонтани, декоративни пластики и живописни алеи за разходки, и профилактично бягане.
…Авторите заявяват, че не търсят ексцентрични пластични ефекти, а духовност, хармония на обемите и пространствата, тяхното единство и богато разнообразие, които заедно с елементите на екосистемите, фонтаните и художествената пластика, са амалгамата, която може да създаде позитивна духовна енергия, радост и жизненост на новото Сити, новият „Град градина – Град на Слънцето“.
…В стилово отношение проекта има ясна художествена линия. Това е нов пластичен символизъм, различен по характер за различните функционални типове. Централното доминиращо ядро на комплекса е проектирано в строги форми и симетрична композиция. Това ядро и пространството на Правителствения форум са центъра на равновесие на цялото Сити.
В характера на Центъра на познанието и вертикалната доминанта е търсено символично звучение. Такова силно ядро е способно да удържи в своята орбита всякакви други свободни обеми и форми.

(цензурирана картинка 2)

Точно бях затаила дъх от литературния стил, когато най-долу прочетох:
Строителство.инфо публикува представените проекти без редакция.

Авторите: Обединение „Г-3″: арх. Георги Стоилов, арх. Борислав Богданов, арх. Жеко Тилев, арх. Божидар Хинков, арх. Даниела Славова, арх. Здравко Николов, арх. урбанист Яни Вълканов.

Евалата!

2 Responses to “град – градина от Ге – Три”

  1. maria :

    Само се чудя дали да не ги скрием тези картинки, че са доста неестетични…

  2. валио :

    леле леле лее тва е скандално направо…

Leave a Reply