blog . funkt
блог за архитектура, дизайн, добри идеи
web development: www.mmwebworks.com ; W3C Valid

„пренареждане“, funkt и още някой

кои сме ние и как работим

От SOFIA ARCHITECTURE WEEK поканиха FUNKT да участват в изложбата „пренареждане“ към събитието.  Ние от FUNKT на свой ред поканихме заедно с нас да участват арх. Антонина Илиева, която е част от екипа на I/O architects и арх. Росица Христова от ателието на арх. Анета Каменова-Булант.

Участваме заедно, защото мислим еднакво по отношение на града, обществото и бъдещето; защото смятаме, че добрите идеи се раждат в разнообразието от контакти и ситуации; най-вече защото сме приятели и обичаме да правим нещата заедно.

funkt-maria-01-logo funkt-maria-02-logo funkt-maria-03-logo

арх. Мария Балева:  Идеите ни за експозицията „пренареждане“ се родиха по време на непринудените ни вечери в парка и въпреки това работите на всеки автор носят белезите на неговото мислене и начин на изразяване. Разгледайте, намерете общото и открийте разликите.

градска среда - метро-полис паркова среда 1 паркова среда 2

арх. Антонина Илиева: Заедно си дадохме сметка, че дали от непознаване на града ни или от умора, ние и Той (или Тя, в зависимост от трактовка и предпочитания – Red Hot или All Saints между другото?) сме застинали в една Дъглас-Адамсова типично галактически-стопаджийска ситуация, в която след като градът не ни ‘вижда’, ние си мислим, че и ние не го виждаме, т.е. не осъзнаваме, че той е контекстът, който ни определя.  А всъщност по улиците му вървят наши изнервени и малко прегърбени версии.

rosi-01-logo rosi-02-logo

За мен всичко трябва да бъде бяло и зелено или съответна, адаптирана към реалността интерпретация на ‘всичко в бяло и зелено’ – например минималистично и в контакт с природата

арх. Росица Христова: Всички ние трябва да сме поне малко ангажирани със средата в която живеем, трябва да я приемаме като нещо лично, за да бъде тя каквато ни харесва, защото обществото всъщност е всеки един от нас.

3 Responses to “„пренареждане“, funkt и още някой”

 1. maria :

  Малко е странна организацията на събитието по мое мнение и за сега…

 2. asdf :

  Трябва да призная, че тази първата (на Раковска) всъшност ми харесва. С изкючение на сандвичите, дюнерите и някои от антените останалото в общи линии съм ‘за’. Дали искам да видя жената-котка? – Със сигурност! Кюлотите на някоя достолепна стара дама? – Нищо по-забавно от това, мен ако питате! Е, добре де, кюлотите – само от далече. :)

  Също така си мисля, че ако има едно нещо, с което да се характеризират последните тенденции в дизайн, мода, изкуство и т.н, то това би било въвеждането на ‘грозен’ елемент или черта, или ъгъл, или детайл, или цвят. Елемент, който не се връзва, на който не му е там мястото. Само дето не разбираш кой точно е този елемент, нито защо не се връзва. Гледаш, всичко е прекрасно и невероятно, но има нещичко в цялата работа, което те боде леко в окото. Но не можеш да я намериш гадината :)

  Е, за това нещо ме подсети картинката… не ме питайте защо! :)

 3. maria :

  asdf, наистина е сладко това описание!

Leave a Reply