blog . funkt
блог за архитектура, дизайн, добри идеи
web development: www.mmwebworks.com ; W3C Valid

комплекс албена или…

…или <all-buena> за соц архитектурата

Може и да сме травмирани от соц-а, може и да сме го отхвърлили единодушно като неподходящ за обитаване строй, но за хубавите му архитектурни образци все още радеем и милеем. Затова с тази статия слагаме началото на една Ода-За-Добрата-Соц-Архитектура-В-Няколко-Части, в която да споделяме своето възхищение от някои примери на соц наследството ни, а не само първосигнално и тотално да го отричаме.

albena_01

Началната строфа на нашата Ода ще бъде за комплекс Албена.

„Оооо Албена…“

Ето как е възникнал този малко занемарен днес шедьовър на соц архитектурата:

albena_1 albena_2albena_3albena_4

На 10 ноември 1965 г. Министерски съвет приема разпореждане N 260, с което се създава държавното търговско предприятие „Балкантурист“. Неговата задача е да съдейства за развитието на международния и национален туризъм на България. Решено е първият етап от курортното строителство да започне с изграждането на туристически комплекс в местността „Фиш – Фиш“, който по-късно се нарича „Албена“.

Идеята била да бъде изграден най-модерният в страната курортен комплекс, който да бъде продължение на балчишката курортна част на юг от Двореца. Първначално е замислено той да носи името „Балчик – юг“, а проектирането му се възлага на арх. Николай Ненов. Според плановете е взето решение курортът да се строи на етапи по метода на индустриалното строителство. На 3 февруари 1967 година с приемането на новия градоустройствен план е решено комплексът да носи името АЛБЕНА по еднименния разказ на Йордан Йовков. Предполага се, че името Албена произлиза от латинската дума „албус“, която означава бял.

albena_5 albena_6 albena_7 albena_8

Началото на строежа започва с тържествено за времето си събитие. На 18 януари 1968 първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министески съвет Тодор Живков и председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на терена, с което поставят началото на изграждането на курортен комплекс Албена. Строежът е обявен за национален обект и е включен в списъка на националните обекти.

Строителството се осъществява на 7 етапа. През първият се работи по изграждането на 9 хотела, 4 ресторанта и 2 заведения. Едновременно с това се строи и цялостната инфраструктура на бъдещия комплекс – водоеми, пречиствателна станция, водопреносна мрежа и др.

Само година по-късно на 24 август 1969 г. се състои тържественото откриване на кк Албена пред х-л „Доростор“. Първият турист влязъл във водите на Черно море в района на Албена е Кумох Станислав, електротехник от Чехословакия.

През периода 1973 – 1974 се завършват 6 хотела на плажната ивица на комплекса. Това са „Гергана“, „Славуна“, „Мура“, „Елица“, „Нона“ и „Боряна“. През 1978 г. в Албена вече има 40 хотела.

albena_9 albena_10albena_11 albena_12

Комплексът продължава да е чудесен, с много зеленина, само тук-там има намеси за подобрение на оригиналната архитектура, които, разбира се, са съсипали, а не подобрили. Особено много се радваме на разнообразието от парапети, които са своеобразно лого за всеки хотел.

albena_13 albena_14


3 Responses to “комплекс албена или…”

 1. arachne_ :

  http://www.dezeen.com/2009/10/14/slit-court-by-eastern-design-office/
  история и продължение :)

 2. maria :

  Да…, определено от соца има доста добри примери, а това, че изведнъж всичко трябваше да се отхвърли явно си е характерна черта на нашия народ. Нещо като от онази реклама за бои „Епа, стига само бело…“

 3. Solvex :

  Нещата са започнати с план, а днес всичко се прави хаотично. Въпреки това Албена предлага многобройни възможности за отдих и почивка. :)

Leave a Reply